John Green şi adolescenţii săi

John Green, la moment, face parte din categoria autorilor „la modă”. Cînd cineva zice: eu l-am citit pe Green; cunoscătorii răspund: wow! Dă-mi şi mie să citesc! Dar spre deosebire de mulţi alţi autori din această categorie,  John Green chiar merită citit. Cărţile sale au un auditoriu foarte bine ţintit, adolescenţii. Green nu doar scrie despre adolescenţi, dar şi o face din numele unuia, încercînd să redea pe foaie, toată gama sentimentală a acestei vîrste, şi la drept vorbind, acest lucru îi reuşeşte destul de bine. Personajele sale sunt pe atît de simple, pe cît şi de originale. Acţiunea se menţine pe tot parcursul cărţii, care e pur şi simplu îmbibată de citate şi idei despre viaţă şi moarte, dragoste şi ură, şi fel de fel de nebunii… totul precum în mintea unui adolescent. Ah da, şi umor, mult umor, în momente aparte chiar rîdeam în hohote. De fapt Green are un stil al său şi sunt multe momente după care, citind o operă de a sa, chiar şi ne ştiind autorul, îţi dai seama despre cine merge vorba. Unica ce trebuie să înţelegeţi luîndu-l pe Green în mînă, e că nu trebuie să vă aşteptaţi la un „happy ending”. Aceste istorii sunt din viaţă, se încep brusc, se finisează şi mai brusc, iar în viaţă nu e totul atît de frumos precum pare. Ok, să luăm fiecare carte în parte. Încerc fără spoilere dar dacă îmi scapă ceva, sorry.

Prima a fost „Looking for Alaska„. Mie mi-au plăcut toate cărţile sale, dar aceasta mai puţin ca restul. Green o împarte simbolic în „pînă la” şi „după”, uite aşa s-a împărţit şi părerea mea. Treaba cu „pînă la” un anumit eveniment, e mega super! Mi-a plăcut cel mai tare, chiar din toate 3 cărţi. Personajele sunt foarte colorate, umorul la nivel, iar cele întîmplate sunt pe atît de reale pe cît e posibil să fie. Partea cu „după” e deja axată în special pe sentimentele eroilor după „eveniment” şi încercarea de a afla, de ce acesta a avut loc. Aici problema constă în: 1) personal mi-am dat seama de  cauza evenimentului cu mult înainte ca aceasta să fie descrisă şi 2) pentru a înţelege ce simt eroii, trebuie cîtu-şi de puţin să fii apropiat de vîrsta lor. Mie uneori mi se părea că eroul principal… aiureşte. Pe de altă parte, reacţia descrisă la cele întîmplate, e caracteristică unui adolescent şi e descrisă foarte reuşit, din acest punct de vedere, nu-l poţi învinui pe Green cu nimic.

„- Cum reuşeşti să fumezi atît de repede? -Pur şi simplu, tu fumezi pentru că ţie plăcut, iar eu fumez fiindcă vreau să mor.”

„Ce înseamnă o „moarte rapidă”? Rapid – asta cît timp e? O secundă? Zece?… Eu nu cred că chiar o clipă de durere cumplită, i se pare „rapidă” persoanei care o simte.”

„Ea desigur că e simpatică, mă gîndeam eu, dar nu poţi să te îndrăgosteşti într-o fată, care se atîrnă cu tine, de parcă ai avea 10 ani. O mamă tu deja ai.”

Următoarea e „Paper Towns”, favorita mea! Ne cătînd la faptul că această carte nu se deosebeşte mult de prima (prin personaje, umor, filosofie şi altele), istorioara dată mi se parte mult mai captivantă, iar sfîrşitul, deşi e destul de neutru (nici trist, nici fericit), e foarte bine gîndit. Cartea chiar se simte finisată. Nu am găsit absolut nici un minus în ea şi aş dori-o nespus de mult în biblioteca mea (de fapt le-aş fi dorit pe toate))) ). Mega multe citate!

„Eu întotdeauna mă miram, cum cineva se îndrăgosteşte în cineva, doar fiindcă îi place cum arată. A la fel precum să alegi fulgii de cereale pentru prînz, nu după gust dar pentru că îţi place cutia.”

„Să pleci e foarte greu. Pînă n-o faci, apoi înţelegi că să pleci e cel mai uşor lucru în viaţă.”

„Cînd înjuri pe cineva, niciodată nu spune adevărul, deoarece pe urmă, e foarte greu să-ţi ceri sincer iertare.”

„Ştii care e problema ta? Tu tot aştepţi de la oameni, că ei nu vor mai fi aşa cum sunt.”

„Dacă eu cîndva o să trăiesc într-o casă cu 7 dormitoare, pentru o familie din 3 oameni, fă-mi te rog o favoare: împușcă-mă.”

„Să te pişi e precum să citeşti o carte bună: dacă ai început, o figă te mai opreşti.”

Şi ultima, dar nu în cele din urmă. „The Fault in Our Stars”, a cărei ecranizare, din păcate!, trebuie curînd să apară. Plăcerea pe care am primit-o de la această operă, pentru mine e destul de controversată, din mai multe puncte de vedere. În primul rînd, spre deosebire de alte cărţi ale lui Green, aceasta se povesteşte din numele unei fete, şi acest lucru se simte. În al doilea rînd, eu personal lucrez într-o secţie oncologică, chiar dacă şi nu de copii, şi cunosc aceşti pacienţi destul de bine (eroii principali fiind bolnavi oncologic). Şi în al treilea rînd, istoria de dragoste între personajele principale, nu se deosebeşte de multe altele, citite sau vizualizate, în alte surse. Doar că însă-şi eroii sunt mai interesanţi… ah da, şi faptul că ei sunt ambii pe patul de moarte. Dar în ultima circumstanţă şi stă problema, din care cauză e greu să crezi în veridicitatea celor întîmplate. Eroii principali, de multe ori zic că anumite lucruri în viaţa lor, sunt „consecinţe ale morţii/bolii”, şi pe mine nu mă lepăda sentimentul pe tot parcursul lecturii, că sentimentele lor tot sunt nişte consecinţe ale morţii. Cred că aici fiecare rămîne cu părerea sa. La fete o să le placă la nebunie. De altfel Green a descris totul foarte emoţional, şi în unele momente mă trezeam şi eu că mai nu mi se umectau ochii.

„Lumea nu e o fabrică de realizare a visurilor”

„E foarte greu să-ţi menţii demnitatea, cînd răsăritul soarelui se reflectă prea luminos în apusul ochilor tăi.”

„Timpul e ca o curvă, el trece peste fiecare.”

„Unele infinituri sunt mai mari ca alte infinituri.”

Lectură plăcută!!!

2 gânduri despre “John Green şi adolescenţii săi

  1. Green e awesome, numai că Looking for Alaska e preferata mea. Problema majoră în LFA e aceea că ea e tradusă în română și sună pur și simplu aberant. Varianta engleza, originală, depășește orice alta. :> Dar da, paper towns e genială :3

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s